Salariul mediu pe economie aproape s-a dublat în lei în cei zece ani de la aderarea României la Uniuniea Europeană, de la 1.042 de lei net în 2007 la 2.046 de lei net în 2016 (media pe primele nouă luni), arată datele Institutului Național de Statistică. În euro, creșterea a fost de 47% în aceeași perioadă (de la 312 euro în 2007 la 459 de euro în 2016).
Creșterile salariale făcute în perioada de boom economic, majorările succesive ale salariului minim din ultimii ani și creșterile salariilor bugeÂtarilor, precum și competiția pe candidați din ultiÂmii doi-trei ani care a generat oferte salariale mai mari au fost factorii care au influențat cel mai mult evoluția salariilor angajaților români.
Salariul minim a crescut, de exemplu, de la 390 de lei brut pe lună la 1.250 de lei brut (925 de lei net) pe lună în prezent, adică s-a majorat de 3,2 ori în ultimul deceniu.
O analiză a sectoarelor care aveau cele mai mari salarii medii în 2007 versus 2016 arată o schimbare semnificativă pe piața muncii: dacă în urmă cu zece ani bancherii erau pe primul loc în topul celor mai bine plătiți angajați din economie, în prezent angajații din IT – care în 2007 nu erau nici măcar în top 5 cel mai bine plătiți angajați – le-au luat locul. Astfel, un angajat din sectorul serviciilor informatice a câștigat, în medie, 5.382 de lei net pe lună anul acesta (aceasta fiind media lunară pentru primele opt luni ale anului), în timp ce un angajat din sectorul bancar a câștigat, în medie, câte 4.309 de lei net în aceeași perioadă.
„Evoluția salariilor din sectorul IT este o consecință a consecvenței măsurilor politice adopÂtate pentru acest domeniu, dar și a sistemului de învățământ și a culturii noastre. Toate guvernele au avut în vedere măsuri consecvente pentru susÂținerea acestui sector, de la măsuri fiscale până la încurajarea intrării de noi investitori în acest domeniu”, a explicat Răzvan Rada, general manaÂger în cadrul HeadHunting IT, companie speciaÂlizată în recrutarea de candidați pentru sectorul serviciilor informatice. De asemenea, el a mai precizat că facultățile de profil pregătesc bine studenții pentru piața muncii, în timp ce cultural românii au afinitatea de a învăța ușor limbi străine, aceștia fiind alți factori care au influențat creșterea salariilor din acest domeniu.